Ha fénylik Vince, megtelik a pince!

Január 22-e Szent Vince napja, igencsak jeles nap a borászok és borkedvelők életében, állítom, hogy az Urak jobban várják, e nemes napot, mint a karácsonyt, a nyaralást, vagy a házassági évfordulójukat! Hogy a hölgyeknek is iránymutatással szolgáljak a témában: a Vince nap, jellegét tekintve olyan, mint az utóbbi években Budapesten és megyeszékhelyeken megjelenő, kisebb – nagyobb, férfiklubként szolgáló barber shoppok, mint például a VII. kerület Erzsébet Krt. 16-ban működő G-cutz gengszter borbélyszalon.

Vértes Gyuri már a bejáratnál sörrel, whiskyvel és igény esetén revolverrel várja vendégeit. Társaival a legmagasabb minőségű haj- és szakállvágással igazítják helyre az urak napját. De mi a közös a barber shoppokban és a Vince napban? Hölgyeim, bizony egyik helyre sem tehetjük be kecses lábainkat! 😀

Ugyan az utóbbi években a borász feleségek elszánt lépéseket tettek a tradíciók megváltoztatására, ám lássuk be, vannak dolgok, amiken nem kell változtatni… ők is megérdemelnek legalább 1 férfi napot az évben. 😉

De kanyarodjunk vissza a Szent Vince napi legfontosabb tradíciókhoz:1. Vince-vessző: A hagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe tenni és várni, hogy kihajtson. A szőlővesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés.2. „Ha fénylik Vince, megtelik a pince”Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, vagy olvad a hó, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. 3. Pincéről pincére, áldomások Vincére:A szőlészek, borosgazdák és borkedvelő barátaik, sorra járják a hegy összes pincéjét. A legfontosabb szakmai követelmény, hogy mindenkinek sok bort, áldomást kell inni a bő termés érdekében. Ezúton is kívánunk minden kedves Vincének borral teli pincéket!

További olvasnivalók

Elmúlt már 18 éves?

A Tollas Pince borészat elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.