A bornyitás buktatói, avagy a dugóhúzók rejtélyes világa!

Édesapám szerint, aki nem tud kinyitni egy üveg bort, az meg sem érdemli a tartalmát. Ezzel valahol mélyen én is egyet tudnék érteni, ha nem néztem volna végig számtalanszor a rejtett buktatókat, banánhéjakat, amiken az óvatlan, borrajongó el tud csúszni… és hát nincs is annál kínosabb, mint amikor egy randin vagy egy nagyobb összejövetelen, valaki határozattan bele töri a dugót egy 10 éves Cabernet Sauvignonba.Hogy tudjátok elkerülni ezt a szituációt? Nagyon egyszerűen, ehhez először is tekintsük át fegyvertárat!

Több fajta dugóhúzó létezik, én ezeket három csoportba sorolom: lányos dugóhúzók (lsd.1.kép), fiús dugóhúzók (lsd.2. kép), és végül a harmadik kategória amit úgy nevezek: ,,A totál szívás” avagy „nem a barátod, akitől kaptad dugóhúzók” (lsd. 3. kép).

Nézzük át a csajos változatot. Fontos, hogy a dugóhúzónak legyen két karja, illetve a spirális forma a dugóhúzón belül valóban egy spirál alak legyen, ne csak egy egyenes, némi olcsó csúszdás íves beütéssel a Balatonról. A lényeg az, hogy amikor megcéloztad a dugó közepét, ne csak csavargasd a dugóhúzó fejét, hanem némi erőkifejtéssel próbáld egyidőben bele is nyomni a dugóhúzó spirális közepét parafába. Ha jól csinálod, fel fog emelkedni a dugóhúzó két lapátja, amit már csak le kell nyomnod a teljes sikerhez. Ha rosszul csinálod, csak a dugóból fogsz apró konfettit gyártani, ami szintén lehet egy cél, csak úgy általában szomjas maradsz.

A fiús dugóhúzók természetesen nem kizárólag az urak kiegészítője lehet, vagányabb hölgyek figyelmébe egyaránt ajánlom. Először is nyisd ki a fegyvert egy „T” alakra, (a spirális szabály itt is nélkülözhetetlen) célozd meg a dugó közepét, és amikor már kb. ¾ ig becsavartad az üvegbe, hajtsd le a dugóhúzót, tedd az üveg nyakára az első lépcsőfokot, és lassan kezd el felemelni a dugóhúzó szemközti szárát. Nem árt, ha közben fogod a palackot, mivel így csökkented az esélyét annak, hogy a művelet közben elejted az üveget. Amikor már félig kihúztad a dugót, ne akard azonnal, ugyan azzal a lépcsőfokkal kihúzni az egész dugót, mert ilyenkor szokott bele törni az üvegbe. Ereszd bátran egy fokkal lejjebb a dugóhúzó második lépcsőjét és csináld újra a procedúrát. Totál szívás dugóhúzók: ilyennel kezdőként semmi esetre se nyiss bort, ajánld fel inkább a megtisztelő lehetőséget annak, akitől kaptad, ezt a fenevadat. 😃

További olvasnivalók

Elmúlt már 18 éves?

A Tollas Pince borészat elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.