Tannin? Ez valami ördögtől való?

Hallottátok már Ti is a selymes tanninok, harmónikus gyümölcsösség, lecsengésben egy kis fekete csokoládé kifejezéseket? Ha máshol nem is, az Aranyélet néhány epizódjában biztos. De mi is ez az ördögtől való kifejezés, amitől zavarunkban inkább csak elfordulnánk?

A tannin elsősorban a vörösborokban megjelenő markáns kis csersav, ami a szőlőhéjból (héjon áztatás során) és a szőlőmagból kerül a borba, de kioldódhat a tölgyfahordókból is, így emelve a vörösborok tanninszintjét. Amikor egy magas tannintartalmú vörösbort kóstolsz, a száj teljes felületén száraz összehúzottság érzetét érzed. Kicsit olyan mintha a nyelvünk hozzá akarna tapadni a szájpadlásunkhoz. Ez különbözteti meg a savérzettől, amely csak a nyelvszélekre korlátozva jelentkezik. Fontos tudni a tanninról, hogy az évek múlásával finomodik, lágyul, szerkezetileg átalakul. Ha egy magas tannintartalmú borral van randid, de neked még túl sok ez az érzés, érdemes eltenni pár évre a palackot pihenni.

Tannin megtalálható a vörösborokon kívül, a kávéban, kökényben, teában, fekete csokoládéban is. Magas tannintartalmú vörösbor a Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Alacsony tannintartalmú borok: Pinot Noir, Kékfrankos, Kadarka, Portugieser. Ajánlom figyelmetekbe Ördögvér Cuveénket, ami egy Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon házasítás 2017-ből, melyet a XXXVI. Szent György-napi Borversenyen Ezüstéremmel jutalmazott a szakmai zsűri.

További olvasnivalók

Elmúlt már 18 éves?

A Tollas Pince borészat elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.